cz | en

KRITICKÁ SITUACE V MAĎARSKU aneb pozor na maďarské rodokmeny

29.05.2012 • Maďarská kynologie se dnem 15.5.2012 ocitla v kritické situaci. Druhá vláda premiéra Orbána oprášila v praxi dosud neuplatňovanou vyhlášku č. 64/1998 a prosadila zákon 2012 XXXI, podle kterého je za porušení této vyhlášky možno uložit pokutu až do výše 20 milionů forintů (asi 1,7 milionu korun).

Fotogalerie

Save the Hungarian Kennel Club
Save the Hungarian Kennel Club
Save the Hungarian Kennel Club
Save the Hungarian Kennel Club
 

V čem je potíž? Vydáním uvedené vyhlášky vyhověla první Orbánova vláda (1998-2002) skupině stojící v opozici vůči Maďarské národní kynologické asociaci (Magyar Ebtenyésztök Orszagos Egyesülete, MEOE). Předpis stanoví, že v Maďarsku mohou nadále vystavovat průkazy původu a další osvědčení pouze státem uznané chovatelské organizace (Elismert Tenyésztő Szervezetekhez, ETSz). Stát uznal prostřednictvím Ministerstva zemedělství kolem padesátky takových organizací, především jednotlivých chovatelských klubů; jejich zastřešujícím orgánem se stal Magyar Ebtenyésztö Szervezetek Szövetsége (MESZ), překládající sám svůj název jako Hungarian Kennel Control, Maďarská kontrola chovatelských stanic. Problém je, že MEOE mezi státem uznanými organizacemi chybí.

MEOE (založena 1899) je přitom zástupcem Maďarska v FCI a jako jediná organizace v zemi je oprávněna vystavovat FCI průkazy původu. Průkazy původu vystavené jinou institucí FCI neuznává, a to se všemi dopady na výstavy, soutěže a další chov podle pravidel FCI. MESZ počty vystavených průkazů původu nezveřejňuje, některé zdroje udávají, že kontroluje asi 10 % chovu. Původně se zdálo, že podle zákona by MEOE nemohla pořádat ani výstavy psů, včetně Světové výstavy 2013. Podle prohlášení uveřejněných na stránkách MEOE však údajně budou všechny výstavy probíhat podle plánu.

Pokud plánujete v dohledné době dovézt štěně z Maďarska, může se Vám snadno stát, že k němu buď nedostanete průkaz původu nebo dostanete průkaz původu vydaný MESZ, s kterým však nebudete moci psa vystavovat ani ho zařadit do chovu. Jak dlouho může tato situace trvat se nedá odhadnout, rozumné řešení se zatím zdá být v nedohlednu.

MEOE se obrátila o pomoc na mezinárodní a národní kynologické organizace na celém světě a dostává se jí velké podpory. Na Facebooku vznikla skupina Zachraňte Maďarskou kynologickou asociaci (Save the Hungarian Kennel Club). Najdete tam i odkaz na petici, jejímž podpisem můžete MEOE podpořit. FCI hned na své titulní stránce zveřejňuje následující prohlášení: „Členové a Ústřední výbor FCI, po zvážení současné situace, které je v Maďarsku nucena čelit MEOE, vyjadřují plnou podporu svému dlouholetému členu (člen FCI od roku 1933). Rozhovory a jednání s maďarskými politickými představiteli budou nadále probíhat, ale FCI chce ujistit celé mezinárodní společenství chovatelů psů, že MEOE může počítat s její bezpodmínečnou podporou a přátelstvím.“

Málokdo z nás by si připustil, že psi a politika mají vůbec co společného. Maďarsko je bezprecedentním příkladem, jak lehce může politická moc zničit nebo přinejmenším vážně poškodit více než stoleté úsilí mnoha generací kynologů, chovatelů a milovníků psů. Ohroženo je samozřejmě několik pracovních míst v MEOE, ale především všichni maďarští chovatelé psů s průkazem původu a jejich čtyřnozí přátelé. Železná opona, která se chystá spadnout, je horší než ta, která oddělovala východ a západ před rokem 1989: maďarská kynologie by jí teď byla obklopena ze všech stran.

Zdroje:
Magyar Ebtenyésztök Orszagos Egyesülete, MEOE, www.kennelclub.hu
Magyar Ebtenyésztö Szervezetek Szövetsége, MESZ, www.hkc.hu
Fédération Cynologique Internationale, FCI, www.fci.be
Hungarian Spectrum, www.hungarianspectrum.wordpress.com
Facebook, www.facebook.com a další


Webdesign: Adéla Vorbová