cz | en

Francouzští buldočci na Světové výstavě v zemi původu

Autor: MUDr. Karel Benda, M.B.A.
Publikováno v časopisu Svět psů 11/2011



Zúčastnit se Světové výstavy ve Francii, zemi původu plemene, je pro majitele a chovatele francouzských buldočků podobným snem a svatou povinností, jako pro muslima vykonat alespoň jednou za život pouť do Mekky. Do Paříže se jich letos sjelo přes dvě stě. Přijeli z 25 zemí a přivezli s sebou víc jak 300 buldočků. Připočteme-li souběžně probíhající Šampionát Francie, nejprestižnější každoroční výstavu ve Francii, mohli jsme v kruzích během jediného víkendu fyzicky vidět 350 buldočků 235 majitelů. Mohlo jich být ještě víc, ale zhruba pětina přihlášených nedorazila. Vzhledem k tomu, že na výstavách v celé centrální Evropě běžně vídáme kolem padesáti buldočků, často méně, a na speciálkách a klubovkách stěží kolem stovky, byla to přehlídka vskutku impozantní. Z České republiky dorazilo na Světovku 5 majitelů se 6 buldočky. Ačkoliv ČR patří k buldočkářským „velmocím“, ze všech buldočků vystavených na Světové výstavě 2011 se tu narodil pouze jediný – plavý pes Daddy’s Boy of Anima Canis.


Daddy's Boy of Anima Canis, jediný buldoček českého původu na Světové výstavě 2011 v Paříži (foto K. Benda)


Buldočci se, jak je ve Francii zvykem, posuzovali odděleně podle barevných rázů - zvlášť žíhaní (těch byla zhruba polovina), plaví i strakoši. Zelenou měli v Paříži elegantní, osvalení, ale nikoliv příliš robustní, buldočci, nicméně úroveň všech zúčastněných byla neobvykle vyrovnaná jak v typu, tak v jednotlivých znacích. Ač bych rád tvrdil opak, musím přiznat, že proti tomu, co běžně vidíme na výstavách ve střední Evropě, byla o poznání lepší. Nejhojněji zastoupení buldočci francouzského původu nebyli, s výjimkou třídy mladých, při získávání titulů sice příliš úspěšní, svou slušnou standardní kvalitou však významně zvedli celkový průměr vystavovaných zvířat. Zásadní odchylky od standardu rozhodčí řešit nemuseli, obzvlášť ne u žíhaných buldočků a u strakošů, souboj se odehrával na daleko menších detailech, než jsme zvyklí.

Ačkoliv přes 40 % vystavených buldočků přijelo z Francie, Světoví vítězové pocházejí z Lotyšska a ze Španělska. Absolutně nejúspěšnější však na obou výstavách byli buldočci ruského původu. Z celkového počtu 49 vítězů tříd (štěňata a dorost nepočítám) jich 13 pocházelo z Ruska, z 12 titulů CACS jich ruští buldočci získali 5, k tomu 4 tituly RCACS. Na samotném Šampionátu Francie byli ještě úspěšnější, získali celou polovinu titulů CACS i RCACS.


Louise-Marie de el Mencey Loco, Světová vítězka 2011 (foto K. Benda)


Titul Světového vítěze nakonec získala strakoška Louise-Marie de el Mencey Loco (ch.: A. E. Ferrero Tavio, Španělsko, maj.: M.-F. & P. Bossis, Francie) a žíhaný pes Renuar Burzhua Bruno (ch. a maj.: L. Ferubko, Lotyšsko), který navíc - stejně jako v sobotu - získal i titul Nejlepšího z plemene. Světovými vítězi mladých se stali strakoši - pes Flavius du Bois de Saint-Cyr (ch. a maj.: O. Bernard, Francie) a fenka Holleufer's Hyacint da Revoltina (ch.: D. Holleufer, Dánsko, maj.: C. Senoris Carballo, Španělsko). Z buldočků českých majitelů byl nejúspěšnější strakoš Crazy Feeling Dionisio (ch. M. Jiménez López, Španělsko, maj.: L. Sosnová, ČR), který se ve třídě šampionů na obou výstavách umístil na druhém místě.


Crazy Feeling Dionisio, nejúspěšnější buldoček českého majitele na Světové výstavě 2011 v Paříži (foto K. Benda)


Daddy’s Boy of Anima Canis (ch. a maj.: K. Benda, ČR), jediný vystavený pes z českého chovu, skončil na Šampionátu Francie ve třídě čtvrtý, na Světovce dostal jen výbornou bez pořadí. Ačkoliv v počtu chovatelských stanic a odchovaných štěňat předčíme i osmkrát větší Německo, nezdá se, že bychom ve výstavních kvalitách domácích francouzských buldočků, ale ani ve vystavovatelské aktivitě jejich majitelů, zaujímali v současnosti v Evropě a ve světě odpovídající postavení – jakkoliv je to pod tlakem ruských velkochovů těžké pro každou zemi, kde je chov psů pouze krásným a ušlechtilým koníčkem.


Renuar Burzhua Bruno, Světový vítěz 2011 (foto K. Benda)


Podrobnou reportáž ze Světové výstavy 2011 a Šampionátu Francie 2011 v Paříži najdete ZDE.

Webdesign: Adéla Vorbová