cz | en

Volte Artura! aneb Prezidentská volba měla třetího kandidáta

Koláže a slogany: Josef Doležal
Průvodní text a komentář: Karel Benda
Publikováno na Facebooku od 20.01.2013 do 27.01.2013




Volte Artura!



Se svěží a typicky českou recesí přišel po prvním kole prezidentských voleb Josef Doležal, zakladatel Frbul týmu, volného sdružení majitelů a milovníků francouzských buldočků. Na stránkách Frbul týmu a na Facebooku spustil kampaň s názvem „Volím Artura“ a s ústředním sloganem „Nevolte Karla ani Miloše, volte buldoše!“ Akce měla proparacovaný program, volební tým, vše rozpracováno do bilboardové grafiky, mimochodem mnohem nápaditější a modernější, než měli oba řádní kandidáti. 

Nápad se v početném Frbul týmu ujal, Artur získal řadu podporovatelů, objevily se praktické návrhy, jak vytisknout volební lístek a jak (byť neplatně) volit, a samozřejmě řada návrhů na doplnění volebního programu.



Artur nevyhrál. Nevíme ani, zda dostal nějaký hlas, natož kolik. Pokud snad ano, zůstaly samozřejmě v onom půl procentu neplatných. Nicméně je krásné, že alespoň část voličů si udržela ve vypjaté předvolební kampani nadhled a humor, v dnešní době tak potřebný. Jak říká jedna komerční televize: Palec nahoru! 


Proč Artur nevyhrál?

komentář 


Neúčast v prvním kole, pozdní začátek kampaně pro kolo druhé, malá politická podpora a naopak velké uši a vrozená zvídavost, vzbuzující u řady politiků obavy ze špiclování, to jsou hlavní důvody, kterými česká i zahraniční média vysvětlují chabý úspěch Kinga Artura v prvních přímých volbách prezidenta České republiky.

„Rád, opravdu rád bych na Hradě viděl prezidenta, jehož prapředci vyklučili pralesy v české kotlině a nosili mošnu a střevíce z přemyslovského lýčí,“ vyjádřil se k Arturově kandidatuře prezident Václav Mlaus. „Považoval bych za nešťastné vyvolávat jakékoliv reminiscence na dětsky nezralou Masarykovu vazbu na Francii, která se nám už jednou v historii zle vymstila,“ dodal ještě. „Nechci, aby po mně na Pražský hrad přišla první dáma, která si bude plést polštář s vankúšom a borůvku s čučoriedkou“, řekla Livie Mlausová ve zjevné narážce na slovenský původ Arturovy partnerky Hedery Hviezdoslavov Fan Bul.

„Arturovo číro je pouze nepovedeným plagiátem. Celý Arturův vzhled je příliš extravagantní a zcela nepřijatelný pro celou většinovou společnost i pro mne, proto jsem podpořil Miloše Lemana,“ přisadil si i neúspěšný kandidát z prvního kola Vladimír Kranz. „Měla jsem už psí kožich, ale musela jsem ho vyhodit, nebyl pro mne dost šik,“ prohlásila Jana Jobošíková, „nebudu proto podporovat tak neužitečného kandidáta.“ Mluvčí ÖVP (Rakouské strany lidové) pro vyhnání Michael Bammer se podle Britských listů obává, že „Volba Artura by mohla nejen zablokovat řešení sudetoněmecké otázky v ČR, ale navíc by mohla znovu nastolit téma neuhrazených válečných reparací vůči Francii.“

K Arturovu volebnímu výsledku se vyjádřili i někteří odborníci. „Podobně jako Karlu Weissenbergovi, také Arturovi u některých voličů uškodila jeho vada řeči, která v mnohém připomíná reklamu na holandské penzijní pojištění,“ myslí si politolog Jiří Hehe. „Všudypřítomnost takového čmuchala by byla velmi nepříjemná jak některým podnikatelským kruhům, tak běžným českým přikradačům. Proto raději volili už dávno zkompromitovaného Miloše Lemana,“ míní Vladimíra Nezdvořáková z pražské VŠE.

Záhy po vyhlášení výsledků popřál Arturovi další neúspěšný kandidát z druhého kola, kníže Karel Weissenberg: „Blahopřeji Arturovi k zisku jeho celých tří hlasů, jakkoliv je jeho královský původ zcela nejistý a rodokmen nedohledatelný,“ prohlásil v České Melevizi. „Arturova účast mi byla sympatická, sám jsem taky buldok,“ řekl ve speciálním interview s Václavem Voravcem nově zvolený prezident Miloš Leman. „Artur má skoro stejně velkou hubu a koulí očima skoro stejně jako já,“ pokračoval. „Jestli bude chtít, udělám mu kdykoliv aligátora!“

Sám Artur okomentoval svůj neúspěch slovy: „Češi mají, co chtějí. Zahodili historickou příležitost zvolit kandidáta, který není nijak spjatý s hříchy minulosti a navíc vždy stojí čtyřma nohama pevně na zemi. Nepochopili rozdíl mezi velkou hubou a velkohubostí. Ale odpouštím jim, jsou důvěřiví jako malá štěňátka. Jen vesměs nejsou tak roztomilí.“ Po vyslechnutí Lemanovy nabídky ještě dodal: „Nebojím se ničeho, nebudu se bát ani Lemana. Nikdy jsme se nesetkali, ale jsem zvědav, jak se zachová on. Já jsem u branky za pět vteřin…“





Z předvolební kampaně


Do druhého kola prezidentských voleb se rozhodl vstoupit třetí kandidát, buldoček Artur. Chcete plné misky pro své pejsky? Volte Artura!







Volební tým





















Pravda a láska zřejmě nebyla doma, jinak bych na hradě musel sedět já... :-(



"Oficiální" stránka kampaně na Facebooku: ZDE

K prohlédnutí

Volte Artura! Prezidentská volba měla třetího kandidáta

Webdesign: Adéla Vorbová