cz | en

Potrava a kožní a ušní problémy - průzkum ve Velké Británii

Autor: MUDr. Karel Benda, M.B.A.
Zdroj:
The French Bulldog Club of England
Publikováno v Bulletinu MSBMK, 01/2013


V březnu 2013 provedl britský The French Bulldog Club of England na vzorku 100 francouzských buldočků průzkum, který orientačně mapoval výskyt příznaků potravinových alergií a onemocnění kůže a uší u buldočků, a to v závislosti na typu podávané stravy.

Už samotné zjištění, jakou stravou jsou britští buldočci krmeni, může být v našich končinách zajímavé a překvapující. Celých 38 % dostává syrovou stravu a suchary, 24 % pouze syrovou stravu. To je dohromady neuvěřitelných 62 %! Pouze 28 % buldočků bylo na granulích, 6 % dostávalo doma vařenou stravu, 5 % bylo na psích konzerách a sucharech a 3 % byla krmena jinak.

61 ze 100 dotazovaných buldočků nemělo nikdy žádné kožní ani ušní potíže. Z nich 64 % (tj. 39 psů) bylo krmeno syrovou stravou, případně doplněnou suchary, 24 % bylo na granulích a 8 % dostávalo konzervovanou nebo doma vařenou stravu.

74 ze 100 zkoumaných buldočků nikdy netrpělo kožními potížemi. Nejčastějším symptomem bylo trvalé lízání tlapek (14 psů), následované potravinovými alergiemi (6 psů); dalšími, už minoritními, onemocněními byly atopická dermatitida, autoimunní kožní onemocnění, demodikóza či jiné parazitární onemocnění. Zajímavé je, že 78,5 % buldočků s permanentním lízáním tlapek bylo krmeno suchou stravou a stejné procento mělo zároveň kožní problémy.

67 ze 100 dotazovaných buldočků nikdy netrpělo onemocněním uší. Ze zbývajících trpělo 20 občasnými záněty uší; z nich bylo 45 % na syrové a 55 % na granulované nebo jiné stravě. Chronickými nebo opakovanými záněty uší trpělo 7 psů, z toho všichni byli na granulích a všichni měli zároveň kožní potíže.

Výskyt potíží nezávisel na pohlaví, barvě ani věku psa.

Jakkoliv se samozřejmě nejedná o standardizovanou klinickou studii, stojí tento průzkum nepochybně za povšimnutí – a možná i za zamyšlení, jak krmíme své buldočky a zda bychom to nemohli dělat lépe a jinak.
Webdesign: Adéla Vorbová